CULTURĂPERSONALITĂȚI

Silozurile construite de Anghel Saligny, printre primele construcții din beton armat din lume

Anghel Saligny, un pionier în inginerie, s-a născut pe 19 aprilie 1854, în localitatea Şerbăneşti, din județul Galați. Este recunoscut la nivel mondial pentru inovațiile sale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor din structuri metalice și beton armat.

Silozurile de cereale din Galați și Brăila sunt considerate monumente istorice și reprezintă o parte importantă a patrimoniului tehnic și industrial local.

Bazându-se pe invenții și inovații proprii, Anghel Saligny a construit primul siloz din beton armat din lume. Conform concepției sale, fiecare siloz include 250 de compartimente de beton armat, având o capacitate totală de 25.000-30.000 de tone de cereale.

Inginerul român a dezvoltat o tehnologie care permitea încărcarea și descărcarea simultană a silozurilor.

Anghel Saligny a construit, în premieră mondială, silozurile din beton armat de la Galați și Brăila (gemene), la doar două decenii după ce francezul Joseph Monier a obținut, în 1867, primul brevet pentru elemente de construcție (grinzi, plăci, stâlpi) din beton armat, un material puțin studiat în acea vreme.

Istoricul Ioan Munteanu notează că istoria orașului Brăila a fost strâns legată, timp de secole, de istoria portului său, a cărui europenizare a început abia în 1883. Au fost construite docuri care includeau un întreg complex de cheiuri, dane, silozuri, magazii, rezervoare de petrol, căi ferate și șosele, precum și un bazin de iernat pentru vase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button