CULTURĂPERSONALITĂȚI

Primul fizician atomist al României, ucis de comuniști, la Aiud

Atomistul George Manu, care a publicat primul tratat de fizică nucleară din țară, în 1944, a fost arestat de comuniști și a murit la Aiud.

La 13 februarie 1903 se năștea George Manu, fizicianul de renume mondial, descendent al unei vechi familii de intelectuali patrioți, fiind nepotul generalului George Manu care s-a distins în Războiul de Independență.

A refuzat oferta Laboratorului Curie de a rămâne acolo și s-a întors în țară unde a devenit asistent al Facultății de Științe din București. La Universitatea din București a publicat primul tratat de fizică nucleară din țară, în 1944. Celelalte două au rămas la stadiul de manuscris.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, carieră să universitară nu a avut de suferit. În aprilie 1945 a fost numit titular al conferinței de Radioactivitate în cadrul nou înființatei catedre universitare de structura materiei. Încă din luna următoare, din cauza apartenenței sale politice, a intrat în preocupările Comisiei de triere a legionarilor. Cum la adresa să nu era nicio acuzație gravă, rectorul Universității din București a propus o sancțiune minoră: suspendarea sa timp de un an.

Ca opțiune politică, scriu cercetătorii CNSAS, a fost legionar. Aderând la această mișcare în anul 1937, după finalizarea studiilor sale pariziene, anul în care Legiunea a atras o serie de tineri intelectuali de mare valoare.

George Manu a activat în Mișcarea Națională de Rezistență din România, grupare ce lupta pentru eliberarea de sub dominația sovietică, încercând să se pregătească pentru eventualitatea unui război între URSS și puterile occidentale. În 1946, la Curtea Militară de Casare și Justiție, este judecat procesul organizațiilor subversive. Prin decizia din 18 noiembrie 1946 sunt condamnate nu mai puțin de 90 de persoane, având cap de afiș pe generalul de armată Aurel Aldea.

El era acuzat de participare la complot pentru distrugerea unității statului, crimă de răzvrătire și crimă de insurecție armată. Judecat în lipsă, el a fost prins după o tentativă de trecere a frontierei, la 21 martie 1948.

După ce a absolvit liceul în 1921, a devenit în 1925 dublu licențiat, atât în fizico-chimie cât și în matematici, al Facultății de Științe din București. Un an mai târziu este titular al certificatului de studii superioare de chimie și fizică și radioactivitate al facultății de Științe din Paris.

Se spune despre el că, după condamnare, a fost vizitat la Aiud de un consilier sovietic care i-ar fi propus că în schimbul eliberării , să accepte să lucreze în laboratoarele din Uniunea Sovietică alături de un cunoscut atomist rus cu care el fusese coleg de studii în Germania. Dar profesorul George Manu a refuzat demn această ofertă, întrucât nu a vrut să lucreze pentru cei pe care îi considera dușmani ai neamului românesc, scria Demostene Andronescu în „Reeducarea de la Aiud. Peisaj lăuntric. Memorii și versuri din închisoare“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button