ACTUALITATECULTURĂDOMNITORIROMÂNIA TURISTICĂ

Drumul lui Mihai Viteazul

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, cunoscut sub denumirea de „Drumul lui Mihai Viteazul” sau Transvilcan (DJ 664), reprezintă o călătorie fascinantă și istorică ce leagă Oltenia de Transilvania. Acest drum forestier traversează Munții Vâlcan pe direcția nord-sud între localitățile Schela din județul Gorj și Vulcan din județul Hunedoara, străbătând o distanță de 28 de kilometri și oferind o experiență de neuitat.

Drumul lui Mihai Viteazul se înalță până la altitudinea maximă de 1.621 de metri, atingând Pasul Vâlcan, și oferă un peisaj spectaculos ce taie răsuflarea celor care îl parcurg. Această rută, mai puțin celebră decât Transalpina, este însă plină de istorie, având o vechime de aproximativ 2.000 de ani, datând de pe vremea războaielor daco-romane, conform istoricilor.

Legenda Drumului lui Mihai Viteazul își găsește rădăcinile în perioada toamnei anului 1600, când domnitorul Mihai Viteazul a traversat această zonă în drum spre Viena, pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Drumul a devenit cunoscut sub această denumire deoarece se spune că Mihai Viteazul a condus aici oștile sale în acea perioadă.

Acest traseu impresionant nu poate fi parcurs cu orice mașină, fiind accesibil doar pentru vehicule 4X4 cu gardă înaltă la sol. Autoritățile hunedorene au asfaltat doar o porțiune a acestui drum, iar restul rămâne un drum forestier, menit să păstreze autenticitatea și să ofere o experiență off-road pentru aventurierii curajoși.

Pe lângă priveliștea uluitoare, legenda Drumului lui Mihai Viteazul include și o oprire notabilă într-un loc numit astăzi Poiana lui Mihai, unde, potrivit poveștilor, calul domnitorului ar fi murit din cauza efortului. Se spune că Mihai Viteazul ar fi înnoptat în această poiană, continuându-și apoi călătoria pe jos.

Călătorii care au avut privilegiul de a parcurge Drumul lui Mihai Viteazul afirmă că peisajul oferit de acest traseu este de-a dreptul fantastic, șerpuind paralel cu Valea Jiului și oferind priveliști deosebite asupra naturii și munților înconjurați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button