ACTUALITATE

Tezaur românesc recuperat din străinătate

Trei brăţări preistorice din aur, provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, furate de autori necunoscuţi.

Trei brăţări preistorice din aur, provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, furate de autori necunoscuţi şi ulterior înstrăinate, au fost aduse, de puțin timp în ţară, din Belgia.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) anunţă că, marţi, doi procurori, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale (IGPR – DIC), au adus în ţară trei brăţări preistorice din aur (epoca bronzului şi perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia.

”Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuţi şi, ulterior, înstrăinate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitaţii publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brăţară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziţiei domiciliare la reşedinţa din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitaţii din Monte Carlo cele două brăţări, în vederea vânzării publice”.

Potrivit procurorilor, autorităţile judiciare belgiene au semnalat pe, 27 octombrie 2020, apariţia celor două brăţări în catalogul unei licitaţii din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IGPR – DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional s-au sesizat din oficiu cu privire săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button