ACTUALITATEROMÂNIA TURISTICĂ

Cluj Napoca este unul dintre cele mai bune de locuri de trăit din Europa

În urma unui sondaj ce analizează calitatea vieții, a fost alcătuit un top al orașelor din Europa. În fruntea acestui clasament se regăsește orașul Zurich. Surpriza o constituie însă prezența în acestă ierarhie a unui oraș din România.

Zurich se află pe primul loc al acestui top, 97% dintre cei chestionați spunând că și-ar dori să locuiască în orașul elvețian. Pe locul doi se regăsește orașul Groningen din Olanda. Podiumul este completat de Copenhaga, capitala Danemarcei. În continuare, clasamentul este completat în ordine de orașele: Leipzig – Germania, Gdansk – Polonia, Stockholm – Suedia, Geneva – Elveția, Rostock – Germania, Braga – Portugalia și Cluj-Napoca – România.

În mod cert, marea surpriză a clasamentului este Cluj-Napoca. Până acum, orașul transilvănean nu a mai apărut niciodată în acest tip de clasament. În sondajul Comisiei Europene, 94% dintre respondenți au spus că sunt satisfăcuți de viața pe care o duc în Cluj. Pe baza răspunsurilor privind creșterea nivelului de trai în ultimii 5 ani, orașul transilvănean se află pe locul 3, după orașele poloneze Bialystok și Gdansk.

Ce orașe din România se mai regăsesc în clasamentele europene

Un alt oraș românesc pe care îl găsim în ierarhiile europene este Piatra Neamț. Acesta se regăsește pe primul loc în clasamentul celor mai bune locuri de trăit pentru persoanele în vârstă, cu un procent de 95%, la egalitate cu Luxemburg, Rostok și Zürich. Totodată, Piatra Neamț prinde și Top 10 la categoria orașe bune de locuit pentru familiile cu copii mici.

După Praga, Cluj-Napoca este al doilea oraș european în care oamenii cred că își pot găsi ușor un loc bun de muncă. București se află pe locul 3, iar Cluj-Napoca pe locul 8, în clasamentul orașelor în care oamenii folosesc mijloacele de transport în comun într-o zi normală. Capitala României se află însă în subsolul clasamentului orașelor în care oamenii folosesc mașinile personale zilnic.

București ocupă de asemenea penultimul loc la satisfacția locuitorilor legată de aerul respirat în oraș, doar Skopje fiind mai slab clasat în acest sondaj. Totodată, capitala României se regăsește pe ultimul loc la nivelul de zgomot, dintre toate orașele europene incluse în sondaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button