ACTUALITATEROMÂNIA TURISTICĂ

Ce oraș din Europa este considerat „un loc românesc sub acoperire”?

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai pitorești orașe din Bulgaria și se află pe lista multor turiști români. Mulți îl numesc „un loc românesc care se află sub acoperire”, și asta pentru că limba română se aude peste tot. Aproape la fel de frecvent cum se vorbește bulgara.

Istoria acestei zone este una foarte bogată, fiind descoperite dovezi care datează dinaintea Erei Bronzului. Primele așezări din ceea ce azi este Districtul Veliko Târnovo au fost locuite de traci. Orașul a fost fondat în urmă cu aproximativ 500 de ani și este situat pe trei dealuri: Țareveț, Trapezița și Momina Krepost, fiind străbătut de râul Yantra.

Fostele reședințe ale țarilor și ale patriarhilor Țaratului vlaho-bulgar se află pe dealul Țareveț. De aceea, Veliko Târnovo a fost supranumit „Orașul Țarilor”, relatează site-ul Rolandia.eu. Veliko Târnovo a fost declarat capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar în 1185, după ce frații aristocrați Ivan și Theodor-Peter Assen s-au lupta timp de doi ani cu Imperiul Bizantin. În acea perioadă orașul se numea Turnovgrad.

În timpul dinastiei Assen, Turnovgrad s-a dezvoltat rapid, însă, asemenea restulului zonei Balcanice, și orașul bulgar a ajuns, în anul 1393, sub ocupația Imperiului Otoman. Bulgaria a fost eliberată în 1878, iar Turnovgrad a devenit capitala noului stat independent. În 1880, capitala a fost mutată la Sofia, iar Turnovgrad a primit actuala denumire de Veliko Târnovo în 1966.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button