CULTURĂPERSONALITĂȚI

Arhitectul Riti Emil Oliver (1939 – 2024)

A trecut la cele veșnice distinsul arhitect Riti Emil Oliver, specialistul care, timp de peste o jumătate de secol, a avut importante responsabilități în dezvoltarea urbanistică și amenajarea teritoriului județului Covasna, în conformitate cu legislația specifică fiecărei perioade istorice.

Arhitectul Riti Emil Oliver s-a născut la 20 martie 1939, în localitatea Scărişoara, jud. Alba. A absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din Turda, în anul 1956, şi apoi cursurile Şcolii Tehnice de Arhitectură din Bucureşti. În anul 1968 a absolvit Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. După un scurt stagiu bucureştean, începând cu anul 1969 şi-a desfăşurat activitatea ca arhitect în cadrul Institutului de Proiectare din Sf. Gheorghe, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de şef proiect, şef atelier arhitectură şi director adjunct. În anul 1974 a fost numit arhitect-şef al judeţului Covasna, după care, în perioada 1982-1989, a fost director al Centrului Judeţean de Proiectare Covasna. În anul 1990 a fost numit din nou arhitect-şef al judeţului Covasna, iar în 1992 a fost ales vicepreşedinte al Consiliului judeţean Covasna, funcţie pe care a îndeplinit-o pe o perioadă de două mandate, până în anul 2000, când a ieşit la pensie.

Printre lucrările mai importante pe care le-a realizat arhitectul Oliver Riti, de-a lungul anilor, amintim: sala de sport din Sf. Gheorghe, baza de tratament a Spitalului de Cardiologie din Covasna, mai multe hoteluri şi cabane din Sf. Gheorghe, Covasna, Reci, Filia ş.a., Casa de Cultură a Sindicatelor din Sf. Gheorghe, spitalele orăşeneşti din Tg. Secuiesc şi Întorsura Buzăului, ansambluri de locuinţe în principalele oraşe ale judeţului, locuinţe particulare, biserica ortodoxă „Buna Vestire” din Sf. Gheorghe ş.a. Este membru al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Covasna-Harghita. După ieșirea la pensie a lucrat în cadrul firmei personale de proiectare unde a îndeplinit funcția de arhitect-șef al S.C. Proiect „R” SRL, o perioadă, împreună cu fiul său Riti Raul, iar soţia, farmacistă la Farmacia „Sensiblu”, din Sf. Gheorghe. Bunul Dumnezeu a binecuvântat familia Riti cu doi feciori – Raul și Robert, amândoi bine integrați în comunitatea locală. Fiul Riti Oliver Raul a absolvit Colegiul „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe și Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Din anul 2019 este arhitect-şef al judeţului Covasna, continuând, astfel, activitatea plină de responsabilitate a tatălui său. Cu toții au reprezentat și reprezintă familii respectate, a căror activitate a fost și este pusă în slujba comunităţii şi a binelui public.

După 1990, arhitectul Riti Emil Oliver a fost membru al Partidului Național Liberal, consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, între anii 1992-2002. În anul 2008 a primit titlul de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe.

Într-adevăr, în perioada 1968-1989, o consecință pozitivă a dezvoltării economico-sociale susținute a județului Covasna, a fost formarea unei elite tehnice, economice, culturale, artistice, sportive, competitive la nivel național, elită din care a făcut parte cu cinste și arhitectul Riti Oliver Emil. Un OM, foarte bun profesionist, manierat, sociabil, generos, respectat de toți cetățenii județului și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button