Vila Șuțu din Constanta

Vila Sutu a fost construita in secolul al XIX-lea, deasupra Portului Tomis, fiind una cele mai frumoase cladiri din Peninsula.
Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez, comandata ca resedinta de vara de catre Mihail Sutu, unul dintre primii numismati ai Dobrogei. Legenda spune ca vila a fost construita pe locul unei case mai vechi ridicata de tatal lui Mihail Sutu, boierul Costache Sutu, in timpul perioadei turcesti. Mihail Sutu preia aceasta casa despre care se spune ca ar fi avut un debarcader, fiind situata chiar la malul marii.
Vila Sutu este o adevarata perla de arhitectura. Fatada sa este asemanatoare celei arabe. La exterior impresioneaza o terasa-galerie care are acoperisul sustinut de colonade cu arcade decorative zugravite pe un zid. Salile din interior sunt decorate in stilul palatelor arabe din Damasc si Alger, avand elemente specifice ale palatelor turcesti din Constantinopol. Plafoanele sunt policrome, iar interioarele din lemn scartaiau cand se urca sau cobora. Curtea vilei este foarte frumoasa, insa deosebita este scara in spirala, construita aproape de structura zidului, care permitea rapid coborarea direct pe plaja. In interior arabescurile elementelor maure se impletesc armonios cu elemente traditionale romanesti, bogatia ornamentatiilor de sorginte orientala este extraordinara.
Dupa ce statul roman a preluat in mod abuziv familiei Sutu atat vila, precum si intinsele pamanturi din jur, cladirea a fost folosita intai ca sediu al Consulatului Ceh, apoi ca sediu al Curtii de Apel Constanta, pentru ca intr-un final sa fie inchisa si conservata.