Singura biserică din București în care nu a avut loc vreo slujbă de înmormântare
Una dintre cele mai impresionante biserici din București este Domnița Bălașa, situată în apropierea clădirii Tribunalului, pe malul Dâmboviței. De ce este specială? Ei bine, pe lângă o poveste impresionantă, lăcașul de cult mai ascunde un secret aparte: aici nu au fost oficiate niciodată slujbe de înmormântare.
Biserica are, de asemenea, elemente occidentale, precum vitraliile comandate în Germania, cu stemele brâncovenești și ale Țării Românești. Și policandrul, realizat la Viena, este un element unic cu o valoarea artistică semnificativă. Decorațiile interioare, mobilierul, catapeteasma și ușile au fost realizate de către Petre si Mihai Babici.
Interesante sunt și cele două jilțuri, poziționate în apropierea altarului, pe partea stângă. În timpul slujbei, aici stăteau regele și regina, lucru evidențiat și de prezența stemei regale pe spătare. Cu toate că cifrul regal al regelui Carol I a dispărut, încă se mai poate citi „Nihil Sine Deo” – deviza regală.
Surprinzătoare la această biserică ortodoxă sunt cele două nișe care adăpostesc două monumente funerare, sub care își dorm somnul veșnic Domnița Bălașa și Domnița Zoe Brâncoveanu, soția domnitorului Gheorghe Bibescu.În timp ce monumentul funerar al Domniței Bălașa, realizat de sculptorul I. Georgescu, reprezintă „Întristarea”, cel al lui Zoe Brâncoveanu, realizată de către artistul francez Jules Roulleau, o înfățișează îmbrățișată de un înger, având la picioare o femeie și un copil. Se spune că aceste statui stăteau inițial în fața bisericii, dar au fost băgate înăuntru pentru a nu mai atrage atenția lui Nicolae Ceaușescu.