CULTURĂISTORIE

Obiect muzical preistoric cu rol ritualic descoperit la Tărtăria

În timpul unei campanii de cercetare a fost descoperit un instrument muzical preistoric, realizat dintr-o scoică. Fluierul vertical fără dop face parte din colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Artefactul, un posibil instrument muzical, a fost descoperit în timpul campaniei de cercetări sistematice a anului 2018 în cunoscuta staţiune arheologică Tărtăria – Gura Luncii.

Realizat dintr-o rocă albicioasă, sedimentară, cu perforaţii longitudinale şi verticale provenind dintr-o valvă fosilă din familia Ostreidae.

Prin analogii şi comparație cu alte obiecte din aceeași categorie, a instrumentelor de suflat, specialiștii au ajuns la concluzia că este vorba de un instrument muzical, un fluier vertical fără dop, ceea ce implică menținerea sa în poziție verticală în momentul utilizării.

„Piesa a fost descoperită la al doilea nivel de călcare, la o adâncime de 0,30 – 0,35 centimetri. În urma unor analize radiografice, microscopice și de observație a fost identificată piesa brută din care a fost realizat acest instrument ca aparținând unei stridii, respectiv unei scoici”

Prin analiza radiografică s-a observat că două orificii comunică între ele. Ulterior a fost realizat al treilea orificiu vertical, care îl străpunge pe cel longitudinal. Al patrulea orificiu este unul natural.

În concluzia trasă de specialiștii paleontologi este vorba despre o scoică care provine din bazinul transilvănean, din perioada neogenă, de pe fundul Mării Sarmatice. Obiectul a avut un rol ritualic în comunitatea preistorică fiind carcateristic unei clase privilegiate, care avea un anumit rol în comunitate. Specialiștii în instrumente muzicale susțin că fluierul preistoric putea să scoată până la 12 sunete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button