Comuna din România care trăiește numai din turism – Rimetea
Peste 100.000 de turiști vizitează în fiecare an comuna Rimetea, din județul Alba. Așezarea are doar 1.000 de locuitori și este celebră pentru priveliști, dar și pentru casele albe cu geamuri verzi care au fost întreținute și au fost păstrate peste 100 de ani.
Satul se află într-o depresiune înconjurată de dealuri și de stânci. Majoritatea caselor au fost restaurate păstrându-se arhitectura inițială. Cea mai veche casă din sat a aparținut unui miner, această meserie fiind una cu tradiție în zonă.
Timp de mai multe secole, în preajma localității au fost numeroase mine subterane de minereu de fier. Pe teren mai sunt urma ale lucrărilor miniere.
Principala activitate economică este agroturismul, însă mai sunt care lucrează în dulgherie și tâmplării sau se ocupă, la un nivel mic, de zootehice.
Proiectul de conservare a caselor vechi din secolele XVII-XIX a fost premiat de Comisia Europeană, satul Rimetea devenind astfel singurul din România care a primit distincţia „Europa Nostra”.
Datorită poziţiei geografice, Rîmetea este o destinaţie perfectă pentru drumeţii, escaladări şi sporturi aeronautice, zborul cu parapanta fiind destul de practicat în zonă.