CULTURĂISTORIE

Cunoașteți unde în România se găsesc bulgări uriași de aur?

Satul Ruda Brad din Hunedoara, numit în trecut și Musariu sau Ruda Musariu este locul unora dintre cele mai bogate zăcăminte de aur nativ din Europa.

Aflat pe valea pârâului Musariu, la cinci kilometri de centrul municipiului Brad, a fost locuit de peste două secole de familii de mineri.

Numele vechi al localității era Musariu, după un orizont de mină, numit astfel. Minele de aur au fost exploatate aici din timpul Imperiului Austro-Ungar, iar localnicii au lucrat, în general, în minerit sau au avut locuri de muncă asociate activității miniere. În anii interbelici, Societatea minieră Mica din Brad a construit aici mai multe clădiri pentru familiile de mineri, un sediu al minei, o clădire folosită ca teatru și cămin, băi pentru mineri. Aici a fost și o închisoare, din care deținuții erau scoși la muncă, sub pază.

Minereurile extrase din minele de la Musariu conțineau 6 – 7 grame de aur fin la tonă, din care se puteau extrage, prin amalgamare, 4,5 grame de aur pur la tonă, arăta societatea minieră Mica iar unele zăcăminte erau mult mai bogate.

Societatea minieră Mica deține în arhivele sale un moment istoric: „Din această mină s-au scos din anul 1909, 507.000 tone de minereu, din care s-au extras 8.887 de kilograme de aur fin, aceasta însemnând în medie 15,5 grame de aur pe tonă. Greutatea acestor filoane variază de la 3 grame la 10 grame, iar uneori la un kilogram de aur compact. Înălțimea lor variază între un centimetru la un metru, uneori cele mai subțiri sunt cele mai bogate în aur, iar lungimea lor variază de la 200 la 400 metri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button