CULTURĂ

Dimitrie Gusti – întemeietorul școlii sociologice de la București

Dintre multele realizări cele mai cunoscute publicului larg sunt faptul că a deschis peste 5000 de cămine culturale pentru a ajunge cultura şi la sate și a fondat Muzeul Satului împreuna cu echipa sa din care făceau parte nume celebre ale perioadei interbelice. De fapt, Muzeul Naţional al Satului, care acum îi poartă numele, a rămas singura instituţie rezultată din tot ce a însemnat Şcoala Sociologică de la Bucureşti.

A fost filosof, sociolog, estetician și om politic. Dimitrie Gusti a ocupat de-a lungul vietii funcţii importante în plan academic, cultural, politic şi social.

Poate cel mai însemnat lucru pe care l-a făcut este faptul că a dăruit acum 88 de ani un sat – simbol al tuturor satelor din România – Muzeul Satelor Româneşti – unde vizitatorii regăsesc şi astăzi liniştea aşezărilor de la munte, deal, câmpie sau mare, frumosul izvorât în clipele de răgaz din mâinile aspre ale săteanului, bucuria vieţii la ţară şi, mai ales, o veritabilă lecţie de patriotism.

În 1946, Gusti scria despre acest muzeu sociologic, considerat de contemporanii săi şi de specialiştii în muzeologie drept o premieră mondială: „Însemnătatea lui pedagogică, socială şi naţională, tocmai prin caracterul de document viu, al stărilor în fiinţă, cu înregistrarea tuturor schimbărilor aduse de dezvoltarea economică şi culturală” ar fi fost „cu desăvârşire, în afară de aceea a muzeelor de etnografie sau de artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button