ACTUALITATE

Patriarhul Daniel, aluzie la jignirile lui CTP: Credincioșii nu cinstesc oase, cum afirmă unele persoane nepregătite, neinformate sau rău intenţionate, ci se întâlnesc cu persoana sfântului

Patriarhul Daniel a vorbit, vineri, în fața miilor de pelerini, preoți și diaconi care au participat la slujba oficiată la Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale din București, cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dumitrie cel Nou, Ocrotitorul Capitalei, conform Agerpres.

Întâistătătorul BOR a săvârşit slujba împreună cu Mitropolitul elen al Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, şi Mitropolitul bulgar de Ruse, Naum, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.

„Pelerinajul nu este timp pierdut şi osteneală zadarnică. Pelerinajul este un mare câştig duhovnicesc. El ne reaminteşte că suntem pelerini pe pământ şi că ne îndreptăm spre cetatea netrecătoare, spre cetatea noastră definitivă. (…) Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieţii noastre, să umplem viaţa de prezenţa a lui Hristos. Pelerinajul este un act de credinţă, de speranţă şi de iubire. Este şi un moment de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Pelerinajul este şi un act de pocăinţă pentru păcate şi cererea iertării, este un prilej de a cere sfinţilor să ne ajute să-l iubim pe Dumnezeu cum l-au iubit ei”, a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a opinat că în minunile pe care Cuviosul Dimitrie cel Nou le-a săvârşit „se manifestă, nu o putere orgolioasă, ci o iubire smerită şi milostivă”.

„Aceasta este iubirea lui Hristos şi iubirea sfinţilor. Ea nu este o iubire arogantă şi posesivă, ci smerită şi milostivă”, a mai spus patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel, aluzie la jignirile lui CTP

Acesta a făcut o aluzie la jignirile pe care Cristian Tudor Popescu le-a adus, de curând, credincioșilor care au participalt la pelerinajul la Sfânta Paraschiva.

PF Daniel a adăugat că, atunci când credincioşii cinstesc sfinte moaşte, nu cinstesc oase, cum afirmă unele persoane „nepregătite”, „neinformate” sau „rău intenţionate”. Dimpotrivă, credincioșii „se întâlnesc cu persoana sfântului”.

„Când cinstim sfintele icoane, nu cinstim lemnul, ci persoana care este reprezentată”, a punctat Patriarhul Daniel.

Acesta a adăugat că „pelerinii simt prezenţa harului Duhului Sfânt lucrător în sfinţi şi se bucură, iar cei care n-au credinţă şi nici simţire duhovnicească se tulbură”.

Totodată, Patriarhul a completat că Sfântul Cuvios Dimitrie „a ajutat foarte mult poporul dreptcredincios din Bucureşti”. Acest lucru s-a întâmplat „mai ales în timpul stăpânirii comuniste”.

Potrivit PF Daniel, „în 1989, Patriarhia a fost obligată să mute racla pentru că a fost organizată o şedinţă a Marii Adunări Naţionale”. Aceasta a avut loc fix „în data de 27 octombrie”.

„Înţeleptul Patriarh Teoctist a mutat racla sfântului nu departe de catedrală, în Biserica Sf. Nicolae – Vlădica. Şi aşa credincioşii au mers şi s-au închinat acolo de sărbătoarea sfântului. Dar, în acelaşi an, spre Crăciun, regimul comunist a căzut. (…) Deci sfinţii au modul lor de a corecta greşelile oamenilor. Atitudinea ostilă a comuniștilor faţă de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a transformat într-o încurajare misionară a Bisericii. De aceea, putem spune, împreună cu psalmistul: ‘Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi!’”, a mai spus patriarhul Daniel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button