CULTURĂ

Calendarul zilei 27 octombrie. Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor

Sfântul Dimitrie cel nou sau Basarabov a trăit sau în secolul al XIII-lea, conform surselor românești, sau în secolul al XVII-lea, conform celor bulgărești.

Acesta a fost un păstor din satul Basarabovo care a devenit ulterior monah. În urma ascezei făcute lângă albia unui râu într-o mică grotă devine ulterior sfânt, mai ales după ce locuitorii din zonă spun că s-au întâmplat multe miracole şi vindecări în acea zonă.

Generalul Peter Saltikov ia moaştele sfântului Dimitrie cel Nou în timpul unei campanii din secolul 18 în războiul cu Imperiul Otoman şi le trimite spre Rusia. În Bucureşti însă, negostorul aromân Hagi Dimitrie şi mitropolitul Grigore, având un mare respect faţă de sfânt reuşesc să negocieze du Saltikov şi să păstreze moaştele sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti în 1775.

Moaştele acestuia au scoase spre cinstire în timpul epidemiilor de ciumă şi holeră din 1815 şi 1830 de domnitorii Caragea şi Ghica. În 1955, Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Dimitrie.

Chiar și pe vremea comunismului, bucureștenii veneau în număr mare la Patriarhie pentru a se închina sfântului. După 1990, a devenit o tradiție pelerinajul de Sf.Dimitrie, care durează de-obicei mai multe zile și adună zeci de mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button