CULTURĂ

Catedrala Mântuirii Neamului este aproape gata. Când va putea găzdui slujbe?

Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect monumental și simbolic pentru România și București. Planurile de finalizare reprezintă un moment important în dezvoltarea acestui loc de cult. Potrivit Patriarhiei, există mai mult de lucru de făcut în interior decât în exterior.

Biserica Catedrala Mântuirii Neamului se apropie de finalizare, iar Patriarhia Română plănuiește să resfințească această catedrală în toamna anului 2025, chiar dacă nu toate lucrările vor fi complet finalizate până atunci.

Cu o capacitate de peste 5000 de persoane, catedrala este cea mai mare biserică din România. Reprezentanții Patriarhiei Române au detaliat stadiul lucrărilor la catedrală pentru basilica.ro. Exteriorul clădirii a suferit modificări semnificative, cu tencuială albă finalizată până la cota +45 de metri. Cu toate acestea, partea de jos a bisericii rămâne necompletată și tencuită în proporție de 40%-45%.

Potrivit Patriarhiei, există mai mult de lucru de făcut în interior decât în exterior. Planurile includ tencuirea și pictura, în special pentru Turla Mare, absida de nord și alte zone.

Pentru toamna lui 2025, Patriarhia își propune să aibă gata sala principală și să poată găzdui slujbe, activitățile religioase urmând să continue în timpul lucrărilor de restaurare, un obicei obișnuit, de altfel,  în biserici.

Scena Nașterii Domnului realizată în mozaic din sticlă de Murano

Schelele din absida de sud a Catedralei Naționale au fost demontate, dezvăluind pentru prima dată în ansamblul său scena Nașterii Domnului.

Realizată în mozaic din sticlă de Murano și piatră naturală de echipa pictorului Daniel Codrescu, icoana are dimensiuni impresionante: 178 de metri pătrați.

Compoziția picturii urmează tipul bizantin de reprezentare a temei, având-o în centru, în fața grotei, pe Maica Domnului, alături de Pruncul Hristos înfășat și pus în iesle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button