Sub semnul lui Ștefan
Mănăstirea Putna nu mai are nevoie de nicio prezentare. Loc legendar, Mănăstirea Putna a fost supranumită de Eminescu drept „Ierusalimul neamului românesc”. Aflată la 33 de km de orașul Rădăuți, Mănăstirea străjuiește Bucovina de peste jumătate de mileniu și este locul de odihnă a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Închinarea la mormântul marelui Ștefan este o datorie a fiecărui român și numai acest lucru ar fi un motiv suficient pentru a vizita Putna. Dacă ajungeți acolo, mai puteți vizita Muzeul Mănăstirii, deschis în 1976.
La Putna veți găsi cea mai veche cruce de pe teritoriul României, din 1503, dar și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, făcătoare de minuni. Datează din secolul al XV-lea . Potrivit tradiției, a fost adusă în Moldova de Maria de Mangop, a doua soție a lui Ștefan cel Mare.
În apropierea Mănăstirii Putna puteți găsi și chilia Sfântului Daniil Sihastru, sfătuitorul de taină al lui Ștefan cel Mare. Mănăstirea Putna este deschisă în fiecare zi și beneficiază de spații de cazare pentru cei care doresc să stea mai mult.
La Putna a avut loc celebrul congres al studențimii române din 1871, organizat de Mihai Eminescu. La eveniment au participat circa 3000 de români din toate teritoriile locuite pe atunci de aceștia: Principatele Unite (numite oficial România, din 1862), Bucovina, Transilvania și Banat.
Mănăstirea Putna a fost atât de importantă, că a fost vizitată în mod public, inclusiv de liderul comunist Nicolae Ceaușescu, într-o vreme în care se promova ateismul de stat.
Putna a fost vizitată și de Regele Mihai I, la întoarcerea în țară din exil și este gazdă a zeci de mii de români, care vin din toate colțurile lumii pentru a se reculege.
Capela Sixtină…a Estului.
Dacă tot suntem în Bucovina, nu putem rata Mănăstirea Voroneț sau Capela Sixtină a Estului. Ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare, a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Mănăstirea Voroneț are o pictură unică: unicitatea este dată de faptul că artistul a indrodus în scenă instrumente muzicale moldovenești (bucium, cobza), peisaje locale, stergare, starie populare. Toate aceste elemente având rolul de a îi face pe localnici să rezoneze mai îndeaproape cu mesajul biblic. Albastrul de Voroneț, care nu a mai putut fi reprodus, este astfel unic în lume.
Din păcate, în 1786, autoritățile austriece, care ocupau Bucovina, au decis să închidă mănăstirea și să gonească monahii, aruncând lăcașul în paragină.
Din fericire, Marea Unire a salvat mănăstirea: a fost declarată monument istoric și acum este vizitată de mii de oameni.
Ulterior, a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.
Știați că?
Fresca Judecății de Apoi de pe peretele vestic al Mănăstirii este atât de impresionantă din punct de vedere pictural și de coerentă din punct de vedere teologic încât a ajuns să fie comparată cu creația lui Michelangelo din Capela Sixtină, realizată aproape concomitent. Este cea mai elocventă tratare a temei apocaliptice din spațiul creștinismului răsăritean.