Măreția istoriei naționale: Sarmizegetuza și Castelul Corvinilor
Continuăm turul României cu județul Hunedoara. Aici găsim celebra cetate a Regilor Daciei, Sarmizegetusa. Localizată în apropierea satului Grădiștea Muncelului, la 1200 de metri altitudine, cetatea Sarmizegetusei Regia este simbolul Daciei antice, dar și al Daciei perene.
Aici locuiau Regii, demnitarii și funcționarii curții regale a Daciei. Din acest motiv i se spune „Regia, pentru a o distinge de metropola romană Ulpia Traiana Sarmizegetusa, construită după cucerirea romană a Daciei.
Capitala statului dac era amplasată într-o zonă apărată în mod natural de munţii Godeanu, iar accesul la ea dinspre valea Mureşului era apărat şi controlat de cetăţile de la Costeşti şi de multe turnuri militare amplasate de-a lungul văii Grădiştii. Odată ajuns la Sarmizegetusa, aspectul acesteia era de-a dreptul grandios : pe aproape 6 km lungime versantul de sud al muntelui era tăiat în terase etajate pe care se ridicau casele, peste care tronau zidurile cetăţii ce se ridicau pe vârful masivului, sanctuare de mari dimensiuni, toate unite de o reţea bine dezvoltată de drumuri şi instalaţii de apă.
Cetatea este organizată în trei componente: așezarea civilă, cetatea și zona sacră. Din 1999 face parte din lista patrimoniului UNESCO.
Vizitând Sarmizegetuza, putem descoperi o parte a dovezilor privind gradul înalt de dezvoltare a civilizației dacice din punct de vedere militar, spiritual și al artelor meșteșugărești. Organizarea teritoriului constă într-o împărțire sistematizată a așezării, care acoperă toate punctele vitale unei conviețuiri armonioase în cadrul comunității. Astfel, se poate observa existența teraselor sacre, a fortificațiilor și a cartierelor civile poziționate la est și la vest. Spiritualitatea și religia au ocupat un loc însemnat în viața poporului dac, dovadă în acest sens fiind vestigiile a șapte temple și ale unui altar monumental folosit pentru ritualuri.
Castelul lui Iancu de Hunedoara – o minunăție a lumii
Dacă tot suntem în județul Hunedoara, nu putem rata Castelul Corvinilor, aflat la doar 45 de km de cetatea regilor daci. Cunoscut și sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei , vorbim despre unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.
Castelul este considerat o minunăție în întreaga lume, fiind constant cotat între cele mai interesate monumente de acest fel în diferite topuri. A fost ridicat în secolul XV-lea de marele domnitor român al Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, fiind o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri, săpată după legendă, de trei prizonieri turci.
Casetă: 275.000 de turiști au vizitat, în 2021, Castelul Hunedoreștilor. Recordul a fost stabilit în 2018, când peste 351.000 de persoane au trecut pragul Cetății Corvinilor.
Casetă: Știați că?
Cetatea dacică Costești-Blidaru este singura fortăreață din Munții Orăștiei care nu a putut fi cucerită de romani? Din cauza complexității sistemului de apărare folosit, romanii nu au putut străpunge defensiva dacilor, cetatea fiind abandonată doar după ce i s-au terminat proviziile de hrană și apă.