ROMÂNIA TURISTICĂ

Drumul spre Infinit

Un tur al României nu se putea termina fără vizitarea Ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu. Construit în perioada interbelică, ansamblul conține trei monumente: Coloana Fără Sfârșit (Infinită), Poarta Sărutului și Masa Tăcerii.

Inițial, Poarta Sărutului se numea Poarta Unității Naționale, iar Masa era a apostolilor neamului. Comuniștii le-au schimbat denumirea, pe motiv că nu se potriveau cu politica oficială a regimului.

Cele trei monumente sunt plasate pe aceeași axă, denumită Calea Eroilor Neamului. De-altfel, întreg ansamblul a fost dedicat de Brâncuși eroilor români căzuți pentru întregirea neamului în Primul Război Mondial.

Interesant este că Masa Tăcerii este pe malul Jiului, acolo unde în Primul Război Mondial avea loc celebra bătălie împotriva armatei germane. De altfel, vizitatorii pot admira și tunurile îndreptate spre invadatori, aflate, încă, la datorie.

Dacă tot vă aflați în zonă, aveți șansa ca în doar 30 de kilometri de Brâncuși să intrați pe cea mai înaltă șosea a țării, Transalpina.

Construită din timpuri străvechi, a fost folosită de romani în campania din Dacia, dar și românii care au trecut sud spre Ardeal și invers.

Drumul a fost reinaugurat, cu mare fast, în 1939, de Regele Carol al II-lea, primind cu această ocazie și denumirea de „Drumul Regelui”.

O un adevărat acoperiș al lumii românești, Transalpina trece prin cinci județe: Gorj, Vâlcea, Alba, Sibiu și Sebeș.

Cei care urmează acest traseu minunat, dar și periculos, pot admira de foarte  aproape  vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).

Una dintre cele mai admirabile privești este cea oferită de Lacul Oașa, din județul Sibiu. Lacul este situat la altitudinea de 1255 m, în Munţii Şureanu şi este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeş. Z

Zona cu aspect depresionar din jurul lacului impresionează prin imaginea versanţilor acoperiţi cu păduri întinse de molid ce se oglindesc în apele liniştite ale lacului. Mii de turiști vin anual pentru a admira albastrul apei, verdele pădurii și liniștea munților.

La 10 minute de lac este Mănăstirea Oașa, una dintre cele mai duhovnicești din Ardeal și un loc unde vă puteți odihni sufletul.

Locul unde găsești zăpadă…și vara

Pe Transalpina, datorită altitudinii foarte mari, zăpada persistă aproape opt luni pe an. Din acest motiv, cei care merg pe Drumul Regelui în lunile mai-iunie, pot găsi un peisaj magnific: zăpadă strălucitoare în timpul verii.

Circulația pe Transalpina nu este permanentă, așa că trebuie să fiți atenți la anunțurile autorităților. De-obicei, drumul este deschis din Mai până la căderea primei zăpezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button