Comorile litoralului: Cetatea Histria – Plaja Corbu
Cetatea Histria este un sit arheologic aflat pe malul lacului Sinoe, la 65 de kilometri de Constanța, dar este mult mai mult decât atât: ajuns aici, trebuie să știți că vă aflați pe teritoriul celui mai vechi oraș atestat istoric din România.
Cetatea a luat ființă în jurul anilor 657-630 î.e.n, fiind întemeiată de greci. Ulterior, dezvoltarea cetății i-a adus supranumele de simbol al „miracolului grecesc”. Numele său vine de la denumirea grecească a Dunării, Istros.
Orașul a cunoscut o dezvoltare continuă, timp de 13 secole ajungând la 10.000 de locuitori. Ajuns la Histria, veți putea vizita zidul vestic de apărare, cu turnurile și bastioanele sale, ruinele fostelor temple grecești, cartierele de locuințe, străzile pavate, locul termelor romane și al bazilicelor creștine, inclusiv cea episcopală.
O plimbare pe străzile cetății ne va purta cu milenii înapoi, pe când lacul Sinoe era golf al Mării Negre. Tot acolo găsiți Muzeul Arheologic Histria, fondat în 1982.
Instituția găzduiește amfore, inscripții, vase ceramice perfect conservate, basoreliefuri decorate, altare, etc.
O vizită la muzeu și printre minunatele vestigii arheologice poate fi consumatoare de energie, așa că vă puteți reface puterile cu o oprire la cherhanaua din apropiere, pentru un meniu pescăresc tradițional.
Plaja Corbu
Aflați pe litoral este imposibil să nu ne gândim la plajă și la mare. Dacă doriți ceva deosebit față de stațiunile „clasice” ale litoralului românesc, vă recomandăm plajele sălbatice de la Marea Neagră.
Între acestea, Plaja Corbu este are o energie aparte și te relaxează de la primul pas pe nisip. Aflată la doar câțiva kilometri de Cetatea Histria, Plaja Corbu beneficiază de o apă caldă la orice oră din zi care te îmbie te scalzi în adâncurile ei. Seara, însă, va fi cu siguranță va fi cel mai frumos. Atunci aerul este răcoros iar apa călduță.
Evident, nu veți beneficia de confortul modernității, dar vă veți bucura de liniște și relaxare, în cel mai clasic mod cu putință. Sunt șanse foarte mari ca într-o zi de plajă să nu întâlnești cu nicio altă persoană.
Dacă îți dorești intimitate, fii sigur că o vei găsi: singurul zgomot va fi cel al valurilor mării. Acest lucru are și dezavantaje, pentru că va trebui să vii aprovizionat cu toate cele necesare, deoarece aici nu sunt magazine, ci doar două-trei magazine răsfirate.
Plaja a fost inclusă în Rezervația Delta Dunării ceea ce înseamnă sunt anumite restricții de bun simț în ceea ce privește acest loc.
Plaja Corbu se află la 8 km Nord de Mamaia una dintre cele mai active plaje din Constanța și 13 km de Năvodari.
Gura Portiței de pe litoral
Dacă totuși dorești să mergi pe varianta clasică, iată lista completă a tuturor stațiunilor de pe litoral:
2 Mai
Cap Aurora
Constanța
Costinești
Eforie Nord
Eforie Sud
Gura Portiței
Jupiter
Mamaia
Mangalia
Neptun
Olimp
Saturn
Vama Veche
Venus