Înghețată de ananas Christ Ionin (1865)
Deși este denumit înghețată, acesta s-a dovedit a fi mai degrabă un sorbet; ușor de pregătit, simplu și rafinat, este ideal să fie păstrat în congelator pentru a fi folosit ulterior ca acompaniament pentru diferite dulciuri, cum ar fi brownies.
Ingrediente
250 g ananas proaspăt sau din compot
150 g apă
75 g zahăr
sucul unei jumătăţi de lămâie
2-3 porții
Pentru a începe, preparați un sirop din apă, zahăr și suc de lămâie – lăsați-l să fiarbă până când devine vâscos la atingere (asigurați-vă că proba de sirop este răcită înainte de a o testa pentru a evita riscul de arsură).
Ananasul este mărunțit cât mai fin cu ajutorul blenderului. Ionin sugerează să strecurați amestecul printr-o sită, presând cu o spatulă pentru a permite trecerea pulpei de ananas. Combinați cele două preparate și, conform recomandărilor lui Ionin, transferați-le într-o șerbetieră. Noi am optat să folosim o caserolă cu capac, am depozitat-o în congelator și am mai agitat-o din când în când pentru a preveni formarea de cristale de gheață.