Diaspora română, sedusă și abandonată
Cine nu-și mai amintește de cozile enorme, de la secțiile de votare, cu ocazia alegerilor din 2014? Atunci, ca și altădată, românii din diaspora au fost lăudați pentru civism și felul în care înțeleg să-și facă datoria pentru țara care i-a format.
După alegeri, toate au fost bune și frumoase, a curs mierea despre diaspora. Însă, imediat ce s-au văzut cu „sacii-n căruță”, cei de la PNL – căci ei au fost principalii beneficiari ai votului diasporei – au uitat de promisiuni.
Ce s-a ales de vorbele frumoase cu care au fost chemați la vot, românii din diaspora la referendumul pentru justiție? Nimic.
Guvernarea președintelui Iohannis a făcut praf justiția, subordonând în mod revoltător Constituția României, directivelor de la Bruxelles.
A (re)introdus serviciile de informații în anchetele penale. Iar de guvernare prin Ordonanțe, ce să mai vorbim? Era rea atunci, acum este perfectă. Scopul scuză mijloacele.
5 Milioane de români au plecat din țară după 1990. Doar din Siria devastată de război au plecat mai mulți.
Culmea ipocriziei s-a petrecut în 2019. În mai, PNL tuna și fulgera împotriva ministrului de externe, care n-a lăsat oamenii din diaspora să voteze la alegerile de-atunci.
„Cozile din aproape toate orașele importante europene în care există secții de vot, arată cum Guvernul își bate joc de cetățenii săi, arată cum este împiedicat exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de președintele României”.
„Rușinos, penibil, revoltător, frica celor care guvernează, de români, este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracțiuni”, spunea, pe-atunci, PNL, prin vocea lui Ludovic Orban.
Dar ce-a făcut Ludovic Orban, doar patru luni mai târziu? Ajuns premier, Ludovic Orban nu găsește ceva mai potrivit decât să desființeze cu totul, Ministerul Românilor de Pretutindeni.
O structură care funcționa, așa cum putea, dar totuși funcționa, a fost desființată și-n locul ei s-a inventat un Departament, în subordinea directă a primului ministru. Nu meritau și românii De ce era nevoie ca premierul să coordoneze direct, departamentul dedicat românilor din străinătate?
Răspunsul îl intuim cu ușurință: controlul politic. Spre exemplu, DRP a inițiat un concurs de granturi (burse) dedicate proiectelor media pentru românii din străinătate. Condițiile, însă, sunt de-așa natură încât nu permit decât participarea unui anumit gen de presă la aceste concursuri. Dacă ești mic și independent, nu ai nicio șansă să câștigi o bursă a statului român.
Câștigătorii sunt aceiași care au fost „miluiți” cu bani, de același guvern PNL, în ultimii doi ani, în pandemie.
Dar să nu ne oprim aici. După alegerile din 2020, când s-a observat că o mare parte din diaspora a votat cu AUR, a început să se schimbe discursul.
De unde erau buni și democratici, românii din diaspora au devenit „diasporezi” și alte epitete denigratoare. De unde și concluzia evidentă: în mintea puterii actuale și a mass-mediei aservite, diaspora a fost sedusă, la nevoie și apoi…abandonată. (Autor: Radu Ursan. Sursa foto: Ziarul Lumina)